Rhinoceros: op de rand van uitsterven

Neushoorn die regelmatig bekend staat als neushoorn wordt gesproken door vijf soorten die tegenwoordig leven. Ze hebben een plaats bij de groep onevenhoevigen die bekend staat als Rhinocerotidae. Twee soorten komen voor in Afrika en drie in Zuid-Azië. De familie Rhinocerotidae wordt beschreven door de enorme geschatte mensen die allemaal aankomen op een lichaamsgewicht van ongeveer 1 ton en een herbivore neiging. Ze worden verzekerd door een extreme huidvacht van ongeveer 1-1,5 cm dik en bestaat uit lagen collageen in dwarsdoorsnedestructuur. Het cerebrum is matig klein in tegenstelling tot verschillende warmbloedige dieren en draagt ​​een extreme hoorn. Ze willen profiteren van groen materiaal en zijn bovendien klaar om voedsel in hun achterste darm te laten rijpen, zodat ze in leven kunnen blijven op meer pezig plantmateriaal, wanneer dat nodig is. Afrikaanse soorten neushoorns hebben tanden nodig in het voorste deel van hun mond, maar hebben rondom premolaren en kiezen gemaakt om het plantmateriaal te granuleren. Ze worden door mensen achtervolgd vanwege hun waardevolle hoorns die uit keratine bestaan. De haren en vingernagels bestaan ​​eveneens uit keratine. De twee soorten Afrikaanse en Sumatraanse neushoorns hebben twee hoorns, terwijl de Indiase en de Javaanse neushoorn in het bijzonder één hoorn hebben. Ze hebben een hulpeloze visuele waarneming, maar hebben een intens reuk- en gehoorgevoel. De normale levensverwachting is ongeveer 60 jaar of meer. De Rode Lijst van de IUCN markeert drie soorten die in wezen in gevaar komen.

De neushoorn dankt zijn naam aan een Grieks woord. Ze hadden tijdens het Plioceen en het Mioceen moeten zijn gevorderd. De witte neushoorn is het grootste landdier kort nadat de olifant langzamerhand leeft. De Indische neushoorn en het nijlpaard komen er dichtbij. Er zijn twee ondersoorten van de witte neushoorn, de zuidelijke en noordelijke witte neushoorn. Het aantal inwoners van de Zuidelijke Witte Neushoorns is ongeveer 14.500. Witte neushoorns hebben een uitgestrekte kop, een enorm lichaam, een korte nek en een brede borst. Het lichaamsgewicht kan oplopen tot ongeveer 3.500 kilogram. De neus wordt gedeeld door de aanwezigheid van twee hoorns waarvan de voorste groter is en aankomt op een lengte van 90-150 cm. Ze dragen ook een merkbaar sterk uitsteeksel dat het monsterlijke hoofd ondersteunt. De lichaamskleuring kan de tinten geelachtig aardachtig bevatten om donker te registreren. Het leeuwendeel van de haren is te vinden op de oorranden en het staarthaar. De mond is vlak en ruim, redelijk aangepast om te poetsen.

De zwarte neushoorn is zo genoemd om hem te herkennen aan de witte neushoorn, maar dit kan erg verwarrend zijn omdat beide soorten niet kunnen worden onderscheiden op basis van lichaamskleur. Een volwassen zwarte neushoorn schat 150-170 cm hoog bij de schouder en 3,5-3,9 m lang. De volwassene weegt ongeveer 850-1.600 kg en de vrouwtjes zijn bescheidener dan de jongens. Er zijn twee hoorns op de schedel waarvan de voorste groter is met een lengte van 50-140 cm en beide hoorns bestaan ​​uit keratine. Soms kan ook een meer bescheiden derde hoorn worden gecreëerd. Ze zijn bescheidener dan de witte neushoorns en hebben een spitse bek die wordt gebruikt om grip te krijgen op bladeren en twijgen tijdens het verzorgen. De Indiase neushoorn of de grote eenhoornige neushoorn komt momenteel alleen voor in Nepal en Noordoost-India. Voorafgaand werden ze bovendien onthuld vanuit Pakistan, Birma en bovendien zwierven ze naar China. Maar vanwege menselijke obstructie zijn ze momenteel beperkt tot de hoge velden en bossen in de lagere regionen van de Himalaya. De tint van het lichaam is glanzend aards gekleurd, wat overal op het lichaam enorme plooien structureert. De bovenbenen en schouders zijn als stoten in mol gewoven met bijna geen lichaamshaar. De volledig volwassen jongens zijn groter dan de vrouwtjes en wegen ongeveer 2.500-3.200 kg. De Indische neushoorn is 1,75-2 meter hoog. Vrouwtjes wegen ongeveer 1.900 kg. Ze hebben een solitaire hoorn die 20-100 cm lang is. lichaamsgrootte is gelijk aan de witte Afrikaanse neushoorn. Twee derde populaties van de Grote Eenhoornige neushoorns worden gehouden in het Kaziranga National Park in het Golaghat-gebied van Assam, India.

De Javaanse neushoorn is een van de meest bijzondere en meest bedreigde soorten enorme warmbloedige dieren die overal ter wereld zijn ontdekt. Volgens een schaal van 2002 zijn er slechts 60 mensen beschikbaar in Indonesië en Vietnam. Ze hebben graag een dicht moerasregenwoud, hoog gras en rietvelden die rijk zijn aan enorme voedselvelden en modderplooien. Ze werden over het algemeen achtervolgd vanwege de herstellende krachten van de hoorns en het bloed. Ze zijn bijna uitgeroeid. Momenteel zijn er slechts 40 mensen beschikbaar in het Ujung Kulon Conservation, Java, Indonesië. Net als de Indische neushoorn draagt ​​hij ook één hoorn en is de huid verkrijgbaar in de vorm van plooien over de schouder, rug en posterieur waardoor het lichaam een ​​defensief bedekt uiterlijk krijgt. Het lichaam is 1,5 – 1,7 m hoog. Volwassenen wegen ongeveer 900-1400 kg. Vrouwtjes hebben hoorn nodig of kunnen kleine handvatten dragen, maar bij mannetjes kan de hoorn ongeveer 26 cm lang zijn.

De Sumatraanse neushoorn is de kleinste van alle soorten neushoorns die tegenwoordig aanwezig zijn. Hun huid is rondom aangepast om op grote hoogte van Sumatra en Borneo te maken. Vanwege vernietiging van de natuurlijke omgeving en stroperij is dit misschien wel de meest buitengewone gewervelde ter wereld. In de huidige situatie leven slechts 275 mensen. Het lichaam bereikt een lengte van 240-315 cm en een lichaamsgewicht van ongeveer 700 kg. Net als de Afrikaanse soort draagt ​​hij bovendien twee hoorns, de voorste is groter en de andere is bescheidener met een lengte van minder dan 10 cm. Jongens hebben grotere hoorns dan de vrouwtjes. De haren zijn dik bij de jeugd, maar ze worden schaars bij de volwassenen. De lichaamstint is roodachtig aardachtig gekleurd en het lichaam is kort met dik aangezette benen. Lippen zijn grijpbaar. Neushoorns hebben niet veel karakteristieke jagers gescheiden van mensen. Jongeren vallen effectief in het bezit van grote katachtigen, krokodillen, hyena’s en wilde hoektanden. Opvallend is ook dat de Nijlkrokodil achter de Zwarte Neushoorn aan gaat.