De uitbarsting van ‘s werelds grootste actieve vulkaan eerder deze week, Mauna Loa op Big Island in Hawaï, heeft de monitoring van de wereldwijde kooldioxideniveaus verstoord. Het Mauna Loa-observatorium volgt al meer dan zes decennia onafgebroken de stijgende niveaus van koolstofdioxide in de atmosfeer van de aarde.
De manager van het observatorium, de Scripps Institution of Oceanography aan de Universiteit van Californië in San Diego, meldde dat de apparatuur die het beroemde Keeling Curve-record van koolstofdioxide in de atmosfeer, gemaakt in 1958, heeft behouden, maandag stroom verloor.
Onderzoekers bij Scripps onderzoeken mogelijkheden om deze apparatuur te verplaatsen. De Keeling Curve wordt beschouwd als symbolisch voor wetenschappelijk bewijs dat menselijke activiteiten het klimaat op aarde veranderen.
Ralph Keeling, een geochemicus en klimaatwetenschapper bij Scripps Oceanography en de zoon van de maker van de Keeling Curve, Charles David Keeling, beschreef de vooruitzichten voor de toekomst van kooldioxidemetingen van het station als ‘zeer verontrustend’. ‘Het is een grote uitbarsting en het is op een slechte plek.’
Charles David Keeling stelde vast dat Mauna Loa een ideale locatie was om koolstofdioxide te meten. Dit kwam omdat Big Island ver verwijderd is van andere grote landmassa’s en de bergtop geen vegetatie heeft, wat betekent dat er geen fotosynthetische activiteit zou zijn die de metingen zou kunnen verstoren.